Eerste kwart van groot Boortmaltproject opgeleverd

Van de Walle cruciale rol in Antwerp North Heat Network

Het Antwerp North Heat Network transporteert heet water van een nieuwe verbrandingsoven door het Antwerpse havengebied. Mouterij Boortmalt ligt langs het netwerk en doet een beroep op Van de Walle om warme proceslucht uit dat netwerk te genereren. Een mooi voorbeeld van de gecombineerde engineering- en productie-ervaring bij Van de Walle.

In de Antwerpse haven bouwt Indaver een nieuwe afvalverbrandingoven. Het daaruit voortkomende warme water wordt via een 8 km lang ondergronds leidingnetwerk doorheen de noordelijke haven naar grote industriële spelers gevoerd. Een indrukwekkend staaltje van CO2-reductie, maar evenzeer een ideale warmtebron voor één van die bedrijven in de haven: mouterij Boortmalt. Boortmalt contacteerde Van de Walle in 2020, met de vraag of het mogelijk zou zijn om vanuit dit netwerk warme proceslucht te genereren bij heel specifieke condities. Een spannende opdracht, want de vraag was heel algemeen, met bijzonder veel ruimte voor de reken-, ontwerp- en productie-expertise van Van de Walle. Het gaat daarbij om processtromen van telkens zo’n 900.000 kubieke meter die opgewarmd moeten worden. Eén en ander moest bovendien perfect inpasbaar zijn in de bestaande condities van de mouterij, met minimale ingrepen in de bestaande processen en gebouwen. Proceslucht van 55°C moet worden opgewarmd tot 85°C, en dit bij sterk wisselende belasting van de totale productietonnages. De doelstelling: CO2-reductie, minder gasverbruik, verdere procesoptimalisatie.

Van de Walle sloeg aan het rekenen. In 2022 begon het met de productie. Een eerste kwart van de installatie is net voor de zomer 2023 opgeleverd. Tegen het einde van 2023 moet de hele installatie in gebruik zijn. Het project is enorm qua omvang. Enkele cijfers? 19 Megawatt thermisch vermogen, 72.000 buizen, 20 units van elk 18 tot 20 ton, 4 assembleys. Voor Van de Walle een grote opdracht, maar toch ook ‘klein bier’ om in de denkwereld van de mouterij te blijven.

Wat we uit dit project kunnen leren? Dat Van de Walle ‘from scratch’ meedenkt, en daarin zowel creatief als pragmatisch uitblinkt. Hendrik Lorré, Van de Walle: ‘Boortmalt zoekt een oplossing, wij denken na, leveren én bouwen de oplossing.’ Het échte Eurekamoment? Toen Van de Walle de oplossing bedacht, veeleer dan bij het eigenlijke bouwen. Boortmalt is alvast razend tevreden, en kijkt uit naar de 100 % operationele start van de installatie, die voorzien is voor begin 2024. 

Image
lucht/water batterij