Orbitaal lassen

Een robot met precisie én geduld

Stel dat je duizenden cirkelvormige buisnaden moet lassen: een precisiewerkje dat tijd en ervaring vraagt. Sinds Van de Walle drie orbitale lasmachines van Polysoude kocht, is precisie in de afwerking 100 % gegarandeerd. Maar wat is dat orbitaal lassen precies?

Menselijke lassers zijn vakmensen, geschoold en uitstekend in wat ze doen. Maar het blijven mensen, en – dus – kunnen ze al eens een foutje maken. Neem nu orbitaal lassen: cirkelvormig lassen. Een typisch voorbeeld is een warmtewisselaar die vol buizen zit, en waarbij elke buis aan beide zijden perfect gelast moet zijn. Dat werk kan nu tot in de perfectie worden uitgevoerd met een orbitale lasrobot. De parameters voor die cirkelvormige lassen worden vooraf door een menselijke, ervaren lasser tot in de puntjes ingesteld op de robot. Zodra de ideale settings zijn ingegeven, begint de lasrobot aan zijn bijzonder repetitieve werk. Mét precisie en geduld, zonder moe te worden. Je weet met 100 % zekerheid dat elke las 100 % aan de kwaliteitseisen voldoet.

In 2022 kocht Van de Walle drie lasmachines van Polysoude: dat is zowat de Rolls-Royce onder de orbitale lasmachines. De lasmachines kunnen lassen leggen zonder kwaliteitscompromissen. Of dit nu het einde van de menselijke lasser betekent? Zeker niet! De ervaring en expertise van de menselijke lasser is noodzakelijk om de machines in te stellen en de juiste parameters in te geven. Denk aan elementen als stroomverbruik, houding van de lastoorts, duur van de las, … Hij geeft zijn menselijke expertise door aan de lasrobot.

In de wereld van warmtewisselaars is orbitaal lassen een standaard proces. Nu Van de Walle Polysoude lasmachines in dienst heeft, mag het zich gerust specialist in orbitaal lassen noemen. Meteen een expertise waar veel klanten hun voordeel mee zullen doen.