Laserlassen

Sneller, schoner, beter

Bij normaal laswerk gaat nogal wat energie verloren, en wordt meer warmte afgegeven dan nodig. Laserlassen is dé oplossing, vooral bij dun basismateriaal. Lees hier wat laserlassen precies inhoudt.

Lassen is een proces waarbij twee metalen door verhitting worden samengevoegd. Dat gebeurt door een elektrische stroom die door beide materialen loopt, zodat die smelten en aan elkaar hechten. Het resultaat is een sterke en duurzame verbinding. Geen wonder dat Van de Walle een aantal hoogopgeleide lassers in dienst heeft, die meewerken aan de constructie van allerlei soorten van proces equipment. Traditioneel lassen geeft veel warmte af. Dat zorgt onder andere voor vervormingen van het metaal. Bij dik metaal hoeft dat niet problematisch te zijn. Maar bij dunne materialen en onderdelen waar uiterste precisie noodzakelijk is, kan de kleinste vervorming voor problemen zorgen.

Daar biedt laserlassen een uitstekend alternatief: bij laserlassen wordt hoogenergetisch infrarood licht in een superscherpe bundel gebruikt om dunwandig materiaal aan elkaar te lassen. De laserstraal geeft veel minder warmte af dan een traditionele lasstraal, en daardoor vermijd je eventuele vervorming van dat dunne materiaal. De techniek wordt vaak gebruikt in de automobielsector en andere sectoren waar dunne legeringen aan elkaar moeten worden gelast.

Image
Verdeelplaat gassen

Laserlassen geeft niet alleen minder warmte af, het is ook sneller, properder en geeft minder verkleuring aan de lasnaden. Op alle vlakken biedt laserlassen dus een verbetering. Bij Van de Walle wordt laserlassen vooral toegepast bij de aansluitstukken tussen economizers en rookgaskoelers, vaak in stookplaatsen van industriële klanten. Daarbij gaat het vaak om plaatmaterialen die maar enkele millimeters dik zijn. Omdat Van de Walle units van de hoogste kwaliteit wil afleveren, heeft het in laserlassers geïnvesteerd. Er is zelfs een aparte laserlascabine gebouwd om absolute veiligheid te kunnen garanderen: niet overbodig, als je weet dat de hoogenergetischge infraroodbron onzichtbaar is. Daarom moeten extra voorzorgen worden genomen voor zowel de operator als de directe omgeving.

Laserlassen zorgt voor snellere, betere, schonere lasnaden: allemaal kwaliteitsvoordelen waar Van de Walles klanten alleen maar hun voordeel mee kunnen doen!